man kissing woman's forehead white holding ultrasound photo man kissing woman's forehead white holding ultrasound photo

10 Tips voor nieuwe ouders in België

Wanneer je voor het eerst ouder wordt, komen er tal van vragen op je af. Van praktische zorgen tot financiële regelingen, er staat je een drukke periode te wachten. Gelukkig kun je in België bijvoorbeeld het Startbedrag aanvragen, waarmee je alvast een belangrijke eerste stap zet. Om jou als nieuwe ouder op weg te helpen, geven we je hieronder tien praktische tips die het leven ietsjes gemakkelijker maken. Of het nu gaat om administratieve zaken of handige weetjes, als kersverse ouder wil je niets aan het toeval overlaten.

1. Regel je geboortepremie (Startbedrag)

In België heb je recht op een geboortepremie, ook wel “Startbedrag” genoemd. Vraag deze premie zeker tijdig aan, liefst al tijdens de zwangerschap zodat je tijdig de nodige administratie achter de rug hebt. Voor elke geboorte krijg je een vast bedrag dat een eerste financieel duwtje in de rug geeft wanneer jullie kindje geboren wordt. Je ontvangt het bedrag al vanaf de 8ste maand van de zwangerschap. De aanvraag doe je eenvoudig online of via jouw uitbetalingsactor naar keuze. Zorg ervoor dat je alle nodige documenten bij de hand hebt, zoals een zwangerschapsattest.

2. Reken op kinderbijslag

Naast het Startbedrag kan je rekenen op maandelijkse kinderbijslag. In Vlaanderen heet dit het Groeipakket en is het gebaseerd op leeftijd en gezinssituatie. Informeer vooraf goed hoe het systeem werkt, want de berekening en voorwaarden kunnen per gewest verschillen. Zorg dat je tijdig meldt wanneer er iets verandert in je gezinssamenstelling of je woonsituatie, om te voorkomen dat je bepaalde bedragen misloopt. Kinderbijslag helpt je financieel bij het opvoeden en verzorgen van je kind.

3. Zorg voor goede gezondheidszorg

Controleer van tevoren of je gezin voldoende verzekerd is. Sluit desgewenst een hospitalisatieverzekering af die ook jouw kindje dekt vanaf de geboorte. Maak ook snel een afspraak met je huisarts of kinderarts voor regelmatige check-ups. Via Kind en Gezin ontvang je gratis ondersteuning en informatie over vaccinaties en gezondheidsonderzoeken. Zo geef je je kindje vanaf het begin een gezonde start.

4. Klop aan bij Kind en Gezin

Kind en Gezin biedt nieuwe ouders kosteloze ondersteuning. Deze organisatie organiseert consultatiebureaus waar je terecht kunt voor advies rondom voeding, groei, opvoeding en verzorging van je baby. Daar kun je ook vragen stellen en twijfels bespreken over onderwerpen waar je misschien minder goed vertrouwd mee bent. Daarnaast biedt Kind en Gezin een handige online informatiebron met veelgestelde vragen en betrouwbare adviezen. Informeer tijdig naar de diensten in je buurt en maak er actief gebruik van.

5. Vraag kraamhulp aan

Na je bevalling kan kraamhulp welkom zijn om praktische taken zoals koken, wassen of boodschappen tijdelijk uit handen te nemen. In België bestaan verschillende organisaties die gespecialiseerde kraamhulp aanbieden. Zorg ervoor dat je dit tijdig aanvraagt, idealiter tijdens je zwangerschap, om er zeker van te zijn dat hulp beschikbaar is na de geboorte. Kraamhulp geeft rust zodat jij je volop kunt richten op je kindje en herstel na de bevalling.

6. Meld je kinderen aan voor kinderopvang

De vraag naar opvangplaatsen in België is groot, vooral in stedelijke gebieden. Om teleurstellingen te voorkomen is het verstandig om vroeg op zoek te gaan naar een geschikte kinderopvang. Bezoek verschillende opvangmogelijkheden en stel gerust specifieke vragen om gerustgesteld te worden over de zorgkwaliteit. Vergeet ook niet duidelijkheid te krijgen over zaken zoals openingsuren, tarieven en pedagogische visie. Hoe sneller je actie onderneemt, hoe groter de kans op een plaats voor jouw kleine spruit.

7. Ken je rechten en verlofregelingen

Ben je op de hoogte van alle verlofregelingen waar je recht op hebt als nieuwe ouder? België kent moederschapsverlof, geboorteverlof, ouderschapsverlof en tijdskrediet voor ouders. Informeer vooraf welke type verlof jij of je partner kan opnemen, hoe lang en onder welke voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan moederschapsrust of vaderschapsverlof. Als je goed voorbereid bent, vermijd je financiële verrassingen en stress over werk-privébalans.

8. Doe beroep op sociaal tarief

Sommige gezinnen maken in België aanspraak op sociale tarieven, bijvoorbeeld voor elektriciteit, gas of water. Ga eens na of je gezin daarvoor in aanmerking komt, nu je gezin uitbreiding krijgt en je vaste lasten wellicht stijgen. Het sociale tarief kan een serieuze besparing betekenen op maandelijkse kosten. Neem contact op met jouw leverancier of check dit online bij officiële instanties.

9. Sluit een veilige autoverzekering af

Je wil natuurlijk veilig op pad met je kindje, vooral in het drukke stadsverkeer. Ga na of je autoverzekering voldoende dekking biedt voor alle gezinsleden. In België ben je verplicht een aangepaste kinderstoel in je auto te installeren, afgestemd op leeftijd en gewicht. Neem dus ruim voor de geboorte tijd om het zitje te installeren en goed te testen.

10. Creëer tijd voor jezelf en je partner

In de drukte van nieuwe ouderverantwoordelijkheden kan je relatie wel eens op de achtergrond raken. Probeer bewust af en toe tijd vrij te maken voor elkaar, ook al is het maar een rustig momentje samen thuis wanneer je kindje slaapt. Het ouderschap kan stressvol zijn, maar vergeet niet om af en toe bewust te genieten. Ook voldoende persoonlijke ontspanning draagt bij aan jouw geluk en dat van je gezin.