Feit: Haarverlies bij mannen is vaak erfelijk
De meest voorkomende vorm van haarverlies bij mannen is androgenetische alopecia, beter bekend als mannelijke kaalheid. Deze erfelijke vorm treedt op wanneer haarzakjes gevoelig zijn voor het hormoon DHT (dihydrotestosteron), dat de groeicyclus van het haar verkort. De haarfollikels worden kleiner en produceren uiteindelijk geen haar meer.
Fabel: Hoeden of petten veroorzaken kaalheid
Een van de hardnekkigste mythes is dat het dragen van een hoed of pet je haar zou doen uitvallen omdat de hoofdhuid niet kan ademen. Dat is complete onzin. Haarzakjes halen zuurstof via de bloedcirculatie, niet uit de lucht. Je favoriete pet mag dus blijven – die heeft geen invloed op je haargroei.
Feit: Stress kan haarverlies versnellen
Hoewel erfelijkheid meestal de grootste rol speelt, kan langdurige stress haarverlies verergeren. Bij extreme stress kan het lichaam in een soort shocktoestand raken, waardoor haarzakjes voortijdig in de rustfase gaan. Dit leidt tot diffuus haarverlies. Goed nieuws: dit type haarverlies is meestal tijdelijk, mits de oorzaak wordt aangepakt.
Fabel: Dure shampoos doen je haar terug groeien
Veel producten claimen haargroei te stimuleren, maar de realiteit is dat de meeste shampoos enkel een verzorgend of versterkend effect hebben. Ze kunnen je haar er gezonder laten uitzien, maar echte haargroei bevorderen? Daarvoor zijn krachtigere middelen of behandelingen nodig.
Feit: Je kunt haarverlies verminderen
Voor mannen die actief iets willen doen aan haarverlies, zijn hair fillers een veelbelovende en bewezen effectieve behandeling. Hierbij worden speciale peptiden via micro-injecties in de hoofdhuid aangebracht. Deze stimuleren de bloedcirculatie, voeden de haarzakjes en activeren slapende follikels. Het resultaat: sterkere haren en zichtbare dichtheidstoename, zonder dat er een chirurgische ingreep nodig is. Wil je meer weten over deze methode? Maak dan een afspraak bij een professionele kliniek, voor het beste advies en de juiste behandeling.